Bomull (1)

Så här är det, textilindustrin i världen är inte snäll. Inte mot de som arbetar i den och inte mot miljön. Därför måste vi hitta sätt att göra den snällare. Genom att tänka till och klä oss smartare. 

Varje år slänger du ca 8 kg textilier. Kläder och annat som påverkat miljön negativt både när det producerats och kasserats. Med Four Fit Challenge vill vi på Sysav få igång en medvetenhet kring konsumtion och mode. Vi vill helt enkelt att du ska klä dig både snyggt och smart.

Förlåt oss för den brutala sanningen om bomull

Ungefär hälften av våra kläder består av bomull. Du kanske inte visste det, men stora insektsangrepp och ogräs gör bomull väldigt besvärlig att odla. Det är nämligen så att världens bomullsodlingar står för 25 procent av världsförbrukningen av insektsmedel, och 11 procent av ogräsmedlet. Och då ska du veta att bomull endast utgör 2,5 procent av världens ALLA odlingar.

Bomullsodlingarna är en arbetsplats för många människor. Men de som jobbar här har ofta inget skydd mot alla kemikalier. FN beräknar att miljontals människor skadas till följd av kemiska bekämpningsmedel. Flera hundra tusen av dem dör av sina skador. Varje år!

29 000 liter vatten för 1 kg bomull

Bomullsplantan gillar sol och odlas ofta i riktigt torra områden. Därför blir man tvungen att konstbevattna i stor utsträckning. Det kan gå åt så mycket som 29 000 liter vatten för att ta fram ett enda kg bomull. Stora områden har torrlagts fullständigt med havererade ekosystem som följd.

Räkna med kemikalier

Väl i fabriken går det i runda slängar åt 1 kg kemikalier för att producera 1 kg textil. Det mesta tvättas ur men lite av detta stannar kvar i det färdiga klädesplagget. Det kan alltså vara en bra idé att tvätta nyinköpta kläder innan du tar dem på dig.

För att skapa kläder av bomull går det alltså åt massor av kemikalier, spinnoljor, klister, färgpigment (som kan innehålla tungmetaller), salt och syror. Maskinerna är mycket energikrävande och drivs ofta av fossila bränslen. Precis allt bomullstyg bleks och på många ställen använder man sig av klorblekning. Klorerande ämnen är inte alls bra för oss människor och extra trist för alla vattenlevande organismer.

Vi vädjar om medmänsklighet

Människorna som arbetar på textilfabriken gör det under förhållanden som aldrig hade godkänts i EU. De utsätts bland annat för stora mängder dammpartiklar och tunga kemikalier. Som om detta inte vore nog får de dessutom riktigt dåligt betalt.

På många ställen renas inte det smutsiga, kemikalietyngda vattnet från fabriken. Det rinner istället rakt ut i naturliga vattendrag och förgiftar omgivningen. Som du vet hänger allt vatten ihop, vilket innebär att det också påverkar dricksvattnet för människorna i området.

Varje år köper vi svenskar i genomsnitt 24 kg textil per person. Modetrenderna avlöser varandra i en rasande fart. Men det kan tyvärr inte fortsätta så.

Det fina i kråksången, du kan påverka!

Vårt habegär efter det allra senaste bidrar även till att vi snabbt gör oss av med kläder vi tröttnat på. Vi slänger alltså 8 kg kläder och andra textilier per person och år. Om man funderar lite kring hur kläder faktiskt tillverkas känns det plötsligt inte alls okej.

Four Fit Challenge handlar om att göra oss alla mer medvetna om vårt shoppingbeteende kring mode och vad det gör för vår miljö och våra medmänniskor.

Men det som är så bra är att du kan ändra på det här genom att shoppa smartare och med eftertanke. Du kan vara med och påverka och göra en fantastiskt stor skillnad genom att välja Bra Miljöval, tänka igenom din garderob och dina modeinvesteringar, shoppa färre plagg och välja dem av högre kvalitet samt swoppa mer och återanvända plagg. Ditt nya sätt att shoppa kommer att rädda planeten. Så heja dig! Heja mänskligheten! Heja miljön!

 

Tack!

Förlåt oss för den brutala sanningen. Men textilindustrin i världen är inte snäll.